Skip to main content

De verkeersveiligheid tijdens de herfst en de winter is hartstikke belangrijk. Omdat de dagen korter worden en ook de temperatuur daalt, neemt ook de kans op ongelukken fors toe. Wegen worden gladder en ook het zicht kan in sommige situaties minder worden. En dit kan resulteren in slipgevaar en aquaplanning. De aanstaande winter is daarom bij uitstek de periode om je zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Wat kan je nog meer doen om veilig de weg op te gaan en op die manier ook slipgevaar en aquaplanning te voorkomen?

Waar let je op voor je de weg op gaat?

Staat er slecht of guur weer op de planning, maar ontkom je er niet aan om met de auto op pad te gaan? Zorg dan dat je op tijd van huis weggaat en houd rekening met eventuele vertragingen. Juist dit soort dagen ontstaan er veel files en ongelukken. Verder is het belangrijk om je wagen vooraf goed te controleren. Dit doe je om slipgevaar en aquaplanning tijdens het rijden te voorkomen. November is dan ook dé maand om winterbanden aan te brengen. Check daarnaast of er voldoende antivries aanwezig is bij de ruitenwisservloeistof en controleer of alle autoverlichting naar behoren werkt. Heeft het stevig gevroren? Ga pas daadwerkelijk rijden zodra je ramen en spiegels ijs- en dampvrij zijn.

Bekijk het weerbericht

De winter is het seizoen waarbij veel ongelukken zich voordoen. Daarom is het belangrijk het weerbericht in de gaten te houden. Ga je de weg op en wordt er slecht weer verwacht dat mogelijk tot slipgevaar en aquaplanning leidt? Volg dan de tips en adviezen op van het KMI en blijf thuis als je niet per se de weg op hoeft.

Controleer de bandenspanning

Veilig autorijden doe je onder andere door je autobanden te controleren. Breng winterbanden aan en zorg verder dat ook de bandenspanning in orde is. Bij een dalende temperatuur daalt namelijk ook de bandenspanning van je autobanden. Om die reden is het van belang regelmatig de bandenspanning van je winterbanden te controleren. Met de juiste bandenspanning ga je veilig de weg op, want je verkleint het risico op slipgevaar en je verbruikt ook nog eens minder brandstof.

Maak je auto ijsvrij

Zijn je autoruiten en spiegels bevroren? Rijden in een iglo is geen goed idee en dus kies je voor een ijsvrije auto. Krab daarom niet een klein beetje ijs weg, maar zorg ervoor dat je hele voorruit is ontdooid. Op die manier heb je als bestuurder voldoende zicht op de weg en verklein je het risico op een aanrijding. Overigens kan je een boete krijgen wanneer je besluit om toch de auto in te stappen met bevroren ruiten en spiegels.

Zorg voor een goede overlevingskit

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar er kan zich altijd een onverwachte situatie of gebeurtenis voordoen. In zo’n situatie is het handig om een overlevingskit bij de hand te hebben. Een zaklamp en een overlevingsdeken zijn daarom een uitstekend idee. Verder is het handig om een ijskrabber bij je te hebben. En moet je langere tijd wachten op hulp, dan is voldoende water wel zo prettig. Denk hierbij niet alleen jezelf, maar vooral ook aan eventuele passagiers.

Hoe belangrijk zijn winterbanden?

Winterbanden zijn superbelangrijk wil je veilig met je auto de weg opgaan. Verwissel daarom je huidige banden op tijd door winterbanden. Doe dit niet als de eerste sneeuwvlokken vallen, maar bij voorkeur al in de herfst. November is hier een goede maand voor. Zomerbanden presteren namelijk slechter zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt. Daarentegen hebben winterbanden een beter profiel zodat ook het risico op slipgevaar fors afneemt.

Aquaplanning resulteert in slipgevaar

Tijdens de herfst en winter kan de regen met bakken uit de hemel vallen. Soms valt er zoveel water uit de lucht, dat het op de weg blijft liggen. Je autobanden kunnen dit niet aan en dus ontstaat er een waterlaag tussen de weg en de banden van je auto. Het besturen van je auto wordt hierdoor een stuk lastiger. Dit verschijnsel wordt ook wel aquaplanning genoemd. Bij een nat wegdek of aquaplanning is het belangrijk om je snelheid te matigen, want er is altijd de dreiging van slipgevaar. Daarnaast is het belangrijk om je banden tijdig te vervangen, want banden zonder profiel zijn veel gevoeliger voor aquaplanning.

Wat moet je vooral niet doen bij hevige sneeuw of regenval?

Ondanks winterbanden en dus ook een minder groot risico op aquaplanning en slipgevaar, moet je altijd weer op je hoede zijn. Pas daarom je rijstijl aan op de weersomstandigheden. Bij hevige sneeuw of regenval zorg je voor voldoende afstand van je voorganger. Bruusk remmen is ook geen goed idee, want hierdoor kan je de controle over je stuur verliezen. Verminder daarom snelheid, ontsteek je dimlichten en let extra op aquaplanning en slipgevaar.

Laat je auto controleren door A&M Group

Zodra de winter zich aanbiedt, moet je auto rijklaar zijn. Verwaarloos daarom de technische staat van je auto niet, maar controleer bovengenoemde punten voor je de weg opgaat. Spelen er dingen die je niet zelf kan oplossen? Dan doe je er goed aan om een expert te raadplegen. A&M Group is natuurlijk hét adres voor onderhoud en herstel van je wagen. Wij komen graag in actie bij het plaatsen van winterbanden of het controleren of repareren van andere zaken. Aarzel daarom niet, maar maak zo spoedig mogelijk een afspraak bij een van onze garages.