Een winterband is gemaakt van een meer flexibele rubbersoort dan het materiaal van de klassieke autoband of zomerband. Wanneer leg je een winterband op je wagen? Het is de bedoeling om je wagen van winterbanden te voorzien als de temperatuur onder de 7°C duikt, meestal vanaf november dus. Er bestaan diverse breedtes van winterbanden. Contacteer je garagist om de mogelijkheden te bespreken.
Wat meteen opvalt bij een winterband zijn de diepe groeven. Deze groeven zorgen ervoor dat de band een extra stevige grip heeft op de ondergrond. Wanneer het sneeuwt, zal je merken dat de grip op de weg enorm veel beter is dan met zomerbanden. De groeven bij een winterband zijn minstens 4 mm diep, al bestaan er ook winterbanden met dieptes van 8 of 9 mm.
Waarom gebruik je winterbanden? Om regen en sneeuw te trotseren!
Winterbanden zijn zo gemonteerd dat de genoemde groeven naar achteren wijzen. Zo wordt sneeuw en water als het ware naar achter gestuwd tijdens het rijden. Let er zeker op dat jouw bandenspecialist je winterbanden op een correcte manier plaatst. De groeven mogen dus niet naar voren wijzen, anders hebben de groeven helemaal geen nut.
Tot wanneer je je winterbanden kan gebruiken? Zodra temperatuur regelmatig boven 7°C stijgt, kan je ervoor kiezen om je deze banden in te ruilen.
Omdat een winterband iets zachter en flexibeler is dan een zomerband is het niet aangeraden om er het hele jaar mee rond te rijden. Nochtans is het niet verboden om dit te doen in België. Je merkt echter wel snel de nadelen. Bij temperaturen boven de 7°C verslijt het flexibele materiaal snel. Omdat je wagen meer grip heeft op de baan, merk je ook een minimaal meerverbruik op, al hangt dit sterk af van je rijstijl.
Nog niet overtuigd van de voordelen van winterbanden?
Winterbanden hebben een enorme invloed op de veiligheid op de baan. Bedenk je maar eens wat de remafstand is volgens de profieldiepte op sneeuw. Stel, je rijdt met een snelheid van 50 km/u over een besneeuwd wegdek en remt bruusk met je zomerbanden in de sneeuw. Je zal maar liefst 26 meter verder glijden dan met winterbanden met een profieldiepte van 8 mm.
Wanneer winterbanden opleggen?
Wanneer je best de banden van Volkswagen, Audi, Seat, Cupra of Skoda wagen wisselt? Je schakelt best over van zomerbanden naar winterbanden wanneer de temperatuur regelmatig lager ligt dan 7°C. Pas dan renderen je winterbanden volop. Het zachtere en meer flexibele materiaal is gemaakt om optimaal te presteren bij koudere temperaturen. Je ruilt ze daarna best om naar zomerbanden als de temperatuur weer vaker boven de 7°C gaat.
Moet ik echt winterbanden kopen?
Vraag je jezelf af waarom een investering in winterbanden een goede investering is aangezien het in ons land jaarlijks maar een paar dagen sneeuwt? Veel mensen kochten vroeger winterbanden omdat ze met de wagen op wintersport trokken naar een land waar deze banden verplicht zijn. En eens je ze hebt, dan kun je ze evengoed ook in ons land gebruiken. Autobestuurders merkten al snel op dat de banden ook hier hun nut hebben.
Koop je winterbanden, dan heb je eigenlijk twee sets banden in je bezit. Om ze te wisselen ga je dus twee keer per jaar naar je garage of bandencentrale. Heb je lichtmetalen velgen, dan kan de bandenspecialist de ene band van deze velg halen en de andere band erop leggen. Je kunt ook kiezen voor een tweede set lichtmetalen velgen, maar dan spreken we al over een grotere investering. Bij veel auto’s zijn de banden direct op zwarte stalen velgen geplaatst. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Vraag je garagist of bandencentrale zeker om advies.