Skip to main content

Heb je plannen om een nieuwe auto te kopen en ben je niet zeker of een elektrische wagen de juiste stap is? Er zijn heel wat vragen rond welke auto je het best kiest. Een elektrische wagen kopen zit in opmars, maar wekt voor velen nog vragen op. Wanneer kies je best een elektrische auto? We zetten enkele meest gestelde vragen op een rij over elektrisch rijden. Wees gerust, we gidsen je altijd naar de juiste wagen.

1. Kan je op vakantie met een elektrische wagen?

Belgen rijden gemiddeld 35 kilometer per dag met hun wagen. Vertrek je op vakantie, dan ligt die afstand natuurlijk heel wat hoger. Ook met een elektrische wagen kan je lange afstanden rijden, mits een stukje planning. Het gemiddelde rijbereik van een elektrische wagen is momenteel 400-500 kilometer, waardoor de juiste routeplanner in je elektrische wagen je gaat helpen om een lange afstand te overbruggen. De software in je elektrische wagen plant automatisch stopmomenten in, wanneer je de wagen kan opladen. Wist je dat je dankzij een fast charger je elektrische wagen binnen 20 minuten tot 80% kan opladen?

2. Verlies je veel tijd met het opladen van je elektrische wagen?

Meestal laad je thuis of op het werk, zodat je nuttige zaken kan combineren met het laden van je elektrische wagen. Bovendien kan zo’n snellader onderweg je wagen tot 80% laden in slechts 20 minuten.

3. Zijn elektrische wagens veilig?

Elektrische wagens zijn minstens even veilig als een doorsnee wagen. De technologie maakt het mogelijk om de accu van de wagen meteen af te koppelen bij een accident, zodat risico op brandgevaar vermeden wordt.

4. Zijn elektrische wagens duur?

Hoewel de aankoop van een elektrische wagen vaak nog duurder is, brengt het ook financiële voordelen met zich mee. Zo is een elektrische wagen goedkoper ten opzichte van een wagen op klassieke brandstoffen over een looptijd van enkele jaren.

  • Geen taksen (BIV en verkeersbelastingen)
  • Minder servicekosten
  • Lagere verbruikskosten

Koppel aan deze voordelen een interessante financiering zoals AutoCredit en je betaalt zeer lage maandlasten. Daarbovenop geniet je van een gegarandeerde restwaarde na afloop.

5. Is er voldoende keuze aan elektrische wagens?

Meer en meer automerken springen op de kar van elektrificatie, zowel in het hoge segment als het middensegment. Autofabrikanten groeien enkel maar in hun aanbod, dus er zal in de toekomst keuze genoeg zijn aan elektrische wagens.

6. Zijn elektrische wagens sportief?

Terwijl je binnenin rust ervaart door gebrek aan geluid, gaat de wagen zelf zich zeer sportief gedragen. Een directe beschikbaarheid aan maximaal vermogen maakt dat een elektrische wagen zeer snel reageert. Het lage zwaartepunt van de accu geeft je meteen ook een betere handling. Sportief? Absoluut!

7. Zijn elektrische wagens wel écht milieuvriendelijker?

Kiezen voor een betere toekomst is elektrisch rijden. Elektrische wagens stoten tijdens het rijden geen vervuilende stoffen uit, zoals stikstofoxide en CO2. Daarnaast winnen we elektriciteit vaak uit duurzame bronnen, zoals windmolens. Ten slotte zetten autofabrikanten ook steeds meer stappen om energieneutraal te gaan produceren. Een belangrijke doelstelling bij elektrische wagens is om 95% van de grondstoffen gerecycleerd te gebruiken tegen 2030.

8. Zijn er voldoende laadpalen in de buurt?

Meer en meer laadpunten springen uit de grond bij bedrijven, mede dankzij de fiscaliteit die eraan vast hangt. Daarnaast zal je ook meer laadpalen voor elektrische wagens zien aan openbare plaatsen, bijvoorbeeld bij de supermarkt of parkeerplekken. De aanwezigheid van elektrische laadpalen zal enkel maar toenemen in de toekomst, waardoor je voldoende mogelijkheden hebt om je elektrische wagen op te laden.

9. Kan je een elektrische wagen na 5 jaar nog verkopen aan een goede prijs?

Momenteel is er nog een beperkt aanbod aan tweedehands elektrische wagens. De toename van tweedehands elektrische auto’s zal ongetwijfeld toenemen in de toekomst. Hierdoor is de tweedehandsprijs nu moeilijk meetbaar. Wat je wel kan doen, is bij aankoop van een nieuwe elektrische wagen de juiste financiering afsluiten. Kies je voor AutoCredit, dan leggen we nu al een gegarandeerde restwaarde na bijvoorbeeld 5 jaar vast en kom je dus niet voor verrassingen te staan.

Vind je elektrische wagen bij A&M Group

Wil je nog net dat tikkeltje meer te weten komen of heb je al een elektrische wagen op het oog? Onze A&M Group adviseurs bieden je te allen tijde de mogelijkheid om een proefrit te maken en alle voordelen naast elkaar te leggen.