Skip to main content
De term ABS is bij de meeste automobilisten wel bekend, maar de naam EPS doet bij de meeste mensen geen belletje rinkelen. Toch is het een belangrijk veiligheidssysteem in de auto om op die manier zorg te dragen voor jouw veiligheid in de wagen. Het kan dus geen kwaad om de term ESP nader te onderzoeken. Wat betekent ESP eigenlijk, welke aanvulling biedt het op ABS in een auto en hoe draagt het bij aan jouw veiligheid en die van je medepassagiers?

Wat is ESP?

ESP staat voor Electronic Stability Program en is een belangrijk veiligheidssysteem. Sinds 1 november 2014 is het zelfs verplicht in iedere nieuwe wagen. Dit veiligheidssysteem is bedacht door de Nederlandse ingenieur Anton van Zanten met als doel auto-ongelukken te voorkomen. EPS doet zijn werk door middel van korte, krachtige remingrepen op één van de wielen van de auto zodra een bestuurder de controle verliest over zijn of haar auto.

Wat doet ESP?

Het Electronic Stability Program stabiliseert zoveel mogelijk de koers van je wagen. Dit is mogelijk door bij gripverlies in bochten de remkracht te verdelen en daarnaast ook het toerental van de motor aan te passen. EPS is dus een systeem waarmee je als automobilist meer controle uitoefent op je wagen. Hoe ESP notitie maakt van gripverlies? Door sensoren op de stuurinrichting en de wielophanging. Die checken talloze keren per seconde of er sprake is van koersverlies.

Hoe werkt het Electronic Stability Program?

Het Electronic Stability Program maakt dus gebruik van meerdere sensoren om het koersverlies te beperken. Het is de bedoeling dat je auto de richting opgaat die jij wilt. Dit is soms best lastig wanneer je hard door een bocht gaat of wanneer je plotseling moet uitwijken vanwege een obstakel of hindernis op de weg. Is de richting van het voertuig niet hetzelfde als de richting die jij als bestuurder aangeeft? Dan corrigeert ESP je auto.
Bovendien werkt het ESP-systeem nauw samen met ABS en ASR. ABS staat voor Anti Blokkeer Systeem en zorgt ervoor dat je wielen niet blokkeren wanneer je plotseling hard moet remmen. ASR is de afkorting voor Anti Slip Regeling en voorkomt dat wielen doordraaien bij het optrekken van je voertuig. Dankzij deze drie systemen heb je meer controle over je voertuig en dit komt de veiligheid in de wagen beslist ten goede!

Welke voordelen levert ESP op?

Het Electronic Stability Program brengt allerlei voordelen met zich mee. Naast een stukje veiligheid en het voorkomen van een ongeval, heb je ook meer grip en controle op je wagen. Je auto gaat namelijk altijd de gewenste richting op en gaat ook niet om zijn as gaat draaien bij een plotselinge beweging. Allerlei onderzoeken hebben aangetoond dat het Electronic Stability Program veel ongelukken voorkomt. ESP vermindert bijvoorbeeld het risico op slippen tot 80 procent. Dit betekent dus ook dat het aantal ongevallen in Europa met ruim 4.000 afneemt. Rijden op de weg is daarom een stuk veiliger wanneer je rijdt in een wagen voorzien van ESP.

Koop een auto met ESP bij A&M Group

Ga je graag veilig de weg op en zoek je om die reden een nieuw voertuig? Dan zit je bij A&M Group helemaal goed, want bij ons heb je de keuze uit allerlei topmerken die eveneens voorzien zijn van een ESP-systeem. Heb je geen idee hoe het is om met ESP te rijden? Dan raden wij je aan om een proefrit te boeken. Op die manier ontdek je snel genoeg welk voertuig met ESP het beste bij je past. Kom daarom langs in onze showroom of maak een afspraak met een van onze Sales Advisors.