Skip to main content

Alles wat je moet weten over belasting op inverkeerstelling.

Schrijf je een nieuwe of tweedehands auto in bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV)? Dan moet je eenmalig belasting op inverkeerstelling betalen. De belasting op inverkeerstelling wordt ook wel de BIV genoemd. In dit artikel lees je hier meer over. Zo beantwoorden we enkele veelgestelde vragen, waaronder ‘wat is BIV?’, ‘wanneer BIV betalen?’ en ‘hoe wordt BIV berekend?’.

Wat is BIV?

De BIV of belasting op inverkeerstelling is een eenmalige belasting. Je moet deze belasting betalen als je een nieuwe of tweedehands auto hebt aangemeld bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Dit werkt als volgt. Als je een voertuig hebt aangemeld bij de DIV, krijg je een belastingformulier van de Vlaamse Belastingdienst. Deze aanslag heeft betrekking op de BIV. Je gebruikt het aanslagbiljet vervolgens om de BIV bijtijds te betalen.
Heb je een luchtvaartuig ingeschreven bij het Bestuur van de Luchtvaart? Dan ben je ook verplicht om BIV te betalen. Hetzelfde geldt voor vaartuigen die ingeschreven worden bij het Bestuur van het Zeewezen en de Binnenvaart. De belasting voor inverkeerstelling geldt dus niet alleen voor auto’s, maar ook voor luchtvaartuigen en vaartuigen. In de alinea ‘Op welke voertuigen is de BIV van toepassing?’ lees je hier meer over.

Wanneer BIV betalenNummerplaat aanvragen

Naast ‘wat is BIV?’, stel je jezelf waarschijnlijk ook de vraag ‘wanneer BIV betalen?’ als je een nieuwe of tweedehands auto hebt gekocht. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig.
Je betaalt de BIV namelijk over elke eerste inverkeerstelling van een motorvoertuig door één welbepaalde persoon. Dit betekent dat je ook BIV moet betalen als je een tweedehands auto hebt gekocht. In dit geval schrijf je het voertuig namelijk ook in bij de Dienst Inschrijving Voertuigen. Het is geen nieuwe auto, maar wel voor jou als individu. Dit betekent dat je belasting op inverkeerstelling moet betalen.

Uitzonderingen op BIV

Rijd je een voertuig op basis van waterstof of elektrisch? Dan geldt er een permanente vrijstelling.
Verder zijn de volgende voertuigen uitgezonderd van de BIV:
  • Kampeerwagens, ook wel mobile homes genoemd.
  • Lichte vrachtwagens.
  • Voertuigen van overheidsinstanties.
  • Voertuigen van internationale organisaties.
  • Voertuigen die ingezet worden om zieke of gewonde personen te vervoeren.
Daarnaast geldt de BIV ook niet voor voertuigen die ingezet worden als vervoersmiddel door een gehandicapte bestuurder of oorlogsinvalide. Je kunt een vrijstelling aanvragen als je volledig blind bent, als je bovenste ledematen volledig verlamd zijn en/of als je onderste ledematen minimaal 50 procent blijvend verlamd zijn.
Voor het meest actuele overzicht van vrijstellingen kan je terecht op de site van de Vlaamse overheid.

Hoe wordt BIV berekend?

De vraag ‘hoe wordt BIV berekend?’ is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Bij de berekening van het bedrag op het aanslagbiljet, komen namelijk diverse factoren kijken. Zo wordt de kost berekend op basis van het gewest waarin je jouw wagen dient in te schrijven.
In Vlaanderen gaat het om de volgende milieukenmerken van een voertuig.
Let op: onderstaande factoren worden enkel in Vlaanderen gebruikt om de BIV te berekenen. In Brussel en het Waals Gewest wordt de BIV nog altijd bepaald aan de hand van het vermogen van de motor van een voertuig, uitgedrukt in fiscale pk’s. Meer hierover, lees je in de alinea ‘Vlaanderen vs. Brussel’.

CO2-uitstoot

De Euronorm is een emissienorm die op alle personenauto’s in de Europese Unie geldt. Deze norm geeft aan hoeveel luchtverontreiniging een voertuig veroorzaakt. Ook deze vind je op het inschrijvingsbewijs van je voertuig. Daarnaast zijn er online diverse emissiestandaarden voor personenvoertuigen te vinden.

Het type brandstof

Tot slot wordt ook het type brandstof dat jouw voertuig nodig heeft, meegenomen in de berekening van de BIV. Naast de Euronorm, wordt ook het brandstoftype van een voertuig gebruikt om te bepalen hoeveel luchtverontreiniging dit voertuig veroorzaakt. Voertuigen die op benzine rijden, scoren beter dan voertuigen die op diesel rijden binnen dezelfde Euronorm. Dit komt omdat ze voor minder verontreiniging van de lucht zorgen.

Vlaanderen vs. Brussel

Zoals al eerder kort vermeld, wordt de BIV in Brussel niet berekend aan de hand van bovenstaande milieukenmerken. Hier hanteert men nog de oude berekening voor de belasting, gebaseerd op het vermogen van een auto. Dit is ook het geval in het Waals Gewest.
Hoe dit komt? Autofiscaliteit is een gewestelijke bevoegdheid. Dit betekent dat de regels met betrekking tot de belasting per inverkeerstelling per gewest bepaald worden. Niet overal worden dezelfde criteria gehanteerd voor de BIV. Hierdoor kan het voorkomen dat dezelfde auto in het ene gewest veel duurder is dan in het andere gewest. Dit verschil kan duizenden euro’s zijn.
Dit brengt niet alleen verwarring met zich mee, maar geeft bovendien een verkeerd signaal. Want is het niet vreemd dat je in het ene gewest beloond wordt als je een milieuvriendelijke auto rijdt, terwijl je hier in het andere gewest juist een hogere belasting voor moet betalen?
Gelukkig komt hier op termijn verandering in. In het Brussels regeerakkoord staat namelijk dat men de belasting op inverkeerstelling in de toekomst wil bepalen aan de hand van de milieuprestaties van een auto, net zoals in Vlaanderen. Ook in Wallonië wordt de belasting herzien. Hier gaan het gewicht, het vermogen en de uitstoot van een auto een rol spelen bij het bepalen van de belasting op inverkeerstelling.

Het betalen van de BIV: is uitstel mogelijk?

Komt het aanslagbiljet van de belasting op inverkeerstelling net op een ongunstig moment? Dan kun je een afbetalingsplan treffen. Door een afbetalingsplan te treffen, kun je het totale bedrag op het aanslagbiljet in delen betalen. Helaas is het niet mogelijk om uitstel te krijgen op de betaling. Zijn je financiële middelen schaars, dan is het treffen van een afbetalingsplan de beste optie.
Je kunt het afbetalingsplan schriftelijk aanvragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Let op: je kunt pas een afbetalingsplan aanvragen als je een aanslagbiljet ontvangen hebt.