Skip to main content

Rode diesel: wat is het en waar kan je het tanken?

Als we het over diesel hebben, hebben we het meestal over witte diesel. Dit is de standaard diesel die we allemaal kennen. Er is echter nog een andere variant van diesel: rode diesel. In dit blogbericht lees je hier meer over.
Zo worden er in dit artikel diverse vragen beantwoord:
Wat is rode diesel?
Wie mag met rode diesel rijden?

Waar rode diesel tanken?

Wat is rode diesel?

Voor we de vragen “Wie mag met rode diesel rijden?” en “Waar rode diesel tanken?” gaan beantwoorden, beantwoorden we eerst de vraag “Wat is rode diesel?” Zo weet je namelijk precies waar je mee te maken hebt.
Rode diesel is een brandstof die uit aardolie verkregen wordt. De brandstof wordt ook wel gasolie genoemd. Rode diesel valt onder een lager accijnstarief dan witte diesel, dus om het verschil tussen ‘gewone’ diesel en rode diesel duidelijk te maken wordt er aan laatstgenoemde een rode kleurstof toegevoegd. Zo kun je direct zien of je met witte diesel en het standaard accijnstarief te maken hebt, of met rode diesel en het lagere accijnstarief.

Verschil tussen gewone en rode diesel?

Wat is rode diesel? geeft je al een duidelijk beeld van het belangrijkste verschil tussen ‘gewone’ diesel en de rode variant.
Het belangrijkste verschil tussen witte diesel en rode diesel, is namelijk dat je voor witte diesel een hogere accijns betaalt. Dit betekent dat deze diesel duurder is dan rode diesel. Helaas kan niet iedereen van deze lage accijnzen profiteren.

Wie mag met rode diesel rijden?

In België mag rode diesel alleen gebruikt worden voor voertuigen die niet onderworpen zijn aan de periodieke technische keuring. Het gaat om voertuigen die niet beschikken over een vergunning voor het gebruik op de openbare weg.
Wie mag met rode diesel rijden in de praktijk? Dat zijn de volgende voertuigen en machines:
Voertuigen die buiten de openbare weg worden gebruikt en/of waar geen vergunning voor is verleend voor het gebruik op de openbare weg. Denk hierbij aan heftrucks die in magazijnen gebruikt worden.
Installaties en machines die gebruikt worden in de bouw, de wegenbouw, de waterbouw en voor openbare werken. Denk hierbij aan egaliseermachines, graafmachines, grasmaaiers voor openbare werken, bulldozers en laadschoppen.
Daarnaast mag de goedkope brandstof gebruikt worden in vaste motoren die gebruikt worden voor het aandrijven van generatoren, pompen, centrifuges en andere machines. Deze machines mogen op voertuigen gemonteerd zijn. Echter, in dit geval moeten ze wel over een losse brandstoftank beschikken. Het voertuig zelf mag namelijk niet getankt worden met rode diesel; alleen het apparaat op het voertuig mag deze brandstof met lage accijns gebruiken.
Voor iedereen die met een tweedehandswagen, nieuwe wagen of demowagen de baan op gaat is de rode diesel dus geen optie.