Skip to main content

Alles wat je moet weten over een gelijkvormigheidsattest

Een gelijkvormigheidsattest is zowat de identiteitskaart van je wagen. Net zoals jouw identiteitskaart zegt wie je bent, wat je geboortedatum is en hoe je eruit ziet. Zo toont het attest aan hoe oud je wagen is, wat het merk en de CO²-uitstoot is. Heb je het document aan boord van je wagen, dan kun je steeds aantonen dat de auto officieel ingeschreven is. Het Europese gelijkvormigheidsattest, zoals het document trouwens sinds 1999 officieel heet, is dus het document dat aantoont dat je wagen goedgekeurd is door de Federale Overheidsdienst voor Mobiliteit en Vervoer.

Wat is een gelijkvormigheidsattest en wie schrijft het uit?

Een gelijkvormigheidsattest hangt volledig samen met de wagen die je koopt. Jouw naam staat er niet op vermeld. Het blijft een uniek document zolang de wagen in omloop is. Je krijgt het document in principe keurig overhandigd bij de aankoop van je nieuwe wagen. Het is de verdeler van de wagen of de officiële verkoper die jou het document geeft.
Hetzelfde principe geldt voor tweedehandswagens. Koop je via een garage of een particuliere verkoper een tweedehands auto, dan is de verkoper verplicht om je samen met de wagen het attest te overhandigen. We spreken tot nu toe over wagens, maar ook voor brommers of motorfietsen is het trouwens verplicht om een officieel gelijkvormigheidsattest te hebben.

Hoe ziet een gelijkvormigheidsattest er uit?

Een gelijkvormigheidsattest. Hoe ziet dat er uit?

Een gelijkvormigheidsattest is zoals gezegd dus eigenlijk de identiteitskaart van je wagen. Je vindt op dit document
een aantal basisgegevens over de auto terug.
Hoe ziet een gelijkvormigheidsattest er uit? Dit kun je niet zomaar beantwoorden, het verschilt van merk tot merk. Of je nu gaat voor een
Audi A1, een Volkswagen Golf of een Seat Arona, het gelijkvormigheidsattest zal er altijd anders uitzien. Wel staat vast welke gegevens je terugvindt. We spreken dan over het merk, het type, de categorie waaronder de wagen valt (bijvoorbeeld personenwagen of licht vrachtvoertuig), de naam en het adres van de fabrikant en de plaats van het identificatienummer op het chassis. Een attest van gelijkvormigheid bevat dus een aantal unieke gegevens voor jouw wagen, dat staat vast.

Waarom is een gelijkvormigheidsattest belangrijk?

Ben je geïnteresseerd in een tweedehandswagen, vraag dan al snel om ook even het gelijkvormigheidsattest te bekijken. Dit is echt wel belangrijk. Het bevat een officiële identificatie van de historiek van de wagen. Samen met de car pass en het keuringsbewijs, kun je zo objectief zien welk vlees je in de kuip hebt. Heeft de verkoper het attest niet meer in het bezit, dan kun jij van jouw kant als koper de wagen bijvoorbeeld niet laten keuren. Ben je echt heel erg geïnteresseerd in een wagen zonder attest, dan kan dit in principe aanvragen, maar daar moet je dan meestal wel een eind op wachten. Je kunt je dan de vraag stellen of dit het wel waard is, en misschien beter uitkijken naar een andere tweedehandsauto.

Waarom moet je een gelijkvormigheidsattest aan boord hebben?

Net zoals je als persoon je identiteitskaart op zak moet hebben om te reizen, is het gelijkvormigheidsattest nodig om je wagen te kunnen identificeren. Je moet het attest van gelijkvormigheid dan ook kunnen tonen als de politie je erom vraagt, bijvoorbeeld bij een alcoholcontrole. Daarnaast is dit ook een must bij een ongeval of bij grootschalige controles. Kun je het attest niet voorleggen, dan is de kans groot dat de politie je verder even aan de tand voelt.
Het is dus heel erg belangrijk om het gelijkvormigheidsattest goed te bewaren. Ben je het verloren, dan is er echter geen reden tot paniek. Je kunt nog altijd een duplicaat aanvragen. Dit kan bij de officiële concessiehouder van het automerk. Dit maakt het meestal ook niet zo’n eenvoudige procedure. Er zijn weinig Belgische autoconstructeurs of verdelers. Het duurt meestal een eind vooraleer je het nieuwe attest hebt.

Waarom bewaar je best een gelijkvormigheidsattest veilig?

Omdat het attest van gelijkvormigheid zo’n belangrijk document is, bewaar je het dus best goed. Gebruik je je auto lange tijd niet, bijvoorbeeld omdat je een tijd lang in het buitenland verblijft of op reis bent zonder wagen, dan is het een goed idee om het attest en andere boorddocumenten uit de wagen weg te nemen en op een veilige plaats in huis te bewaren, bijvoorbeeld in een kluis. Gaan er dieven met je wagen aan de haal, dan heb jij het voordeel dat je aan de hand van het attest meer details over de diefstal aan de politie kunt geven. Willen de autodieven je wagen verkopen, dan hebben ze het ook al een stuk moeilijker om dit te doen zonder gelijkvormigheidsattest. Wil je liever de documenten aan boord van de auto houden, om zeker te zijn dat je ze altijd in de wagen hebt, dan is het een goede tip om enkele duidelijke foto’s van het attest van gelijkvormigheid te nemen en deze op een veilige plaats te bewaren.
Kortom, elk type wagen dat in België gemaakt wordt of door een autoconstructeur ingevoerd wordt, moet over een gelijkvormigheidsattest beschikken. Officieel heet het dat elk voertuig dus “gehomologeerd” moet worden “in een proces-verbaal van goedkeuring (PVG) door de Federale Overheidsdienst voor Mobiliteit en Vervoer.

Extra weetjes over het gelijkvormigheidsattest

  • Wist je dat de kleur en de vorm van een gelijkvormigheidsattest aardig kan verschillen van merk tot merk? Dit komt omdat het dus in de eerste plaats de autoconstructeur of verdeler is die de gelijkvormigheidsattesten uitschrijft. Laat je niet vangen door een vraag zoals “hoe ziet het gelijkvormigheidsattest eruit”, want dit verschilt dus van merk tot merk. Dit kan er dus volledig anders uitzien voor een Audi, Volkswagen, Seat of Skoda.
  • Een gelijkvormigheidsattest is al lang geen puur Belgische aangelegenheid meer. Al sinds 1999 is het gelijkvormigheidsattest officieel het “Europese Gelijkvormigheidsattest”. Dit maakt het gemakkelijker om op Europees vlak de verkoop en de wetgeving rond mobiliteit en wagenverkeer op te volgen.
  • Ook voor het milieubeleid speelt dit een grote rol. Denk bijvoorbeeld ook maar aan de CO²-uitstoot. Omdat het milieu zo belangrijk is, speelt de aangegeven CO²-uitstoot een belangrijke rol in de berekening van de taxatie van de wagen. Het spreekt dan ook vanzelf dat je verzekeraar onmiddellijk naar het gelijkvormigheidsattest zal vragen als je een autoverzekering wil afsluiten.
  • Wist je dat er verschillende namen voor het gelijkvormigheidsattest bestaan. We denken dan aan “certificaat van overeenstemming” of “certificate of conformity (COC)”.
  • Een duplicaat aanvragen doe je dus het best bij de fabrikant van de wagen. Je moet je er wel bewust van zijn dat er hier een zekere prijs bij komt kijken. De fabrikant bepaalt zelf hoeveel dit kost, en dit verschilt van merk tot merk.
Wil je een nieuw attest aanvragen, dan moet je je registreren op de website www.vlaanderen.be. Je moet dan in een formulier je gegevens zoals naam adres en rijksregisternummer, en ook een kopie van het gelijkvormigheidsattest inleveren. Heb je dit niet, dan moet je dit eerst melden bij de politie. Zij schrijven dan een attest uit van verlies van gelijkvormigheid.

Zoals je merkt is het gelijkvormigheidsattest dus een cruciaal document. Het is de identiteitskaart van jouw wagen. Draag je zorg voor je wagen, draag dan ook zorg voor dit document, dat aantoont hoe oud je wagen is.