Skip to main content

Autoliefhebbers opgelet.

Vanaf 1 juli verhogen de Belasting op de Inverkeerstelling (BIV) en de Vlaamse Verkeersbelasting.

Ben je van plan een nieuwe of tweedehandswagen aan te schaffen met verbrandingsmotor? Hou dan rekening met een stijging van 5,2 procent van zowel de BIV als de jaarlijkse verkeersbelasting vanaf 1 juli. Gaat jouw voorkeur uit naar een elektrisch of waterstof model? Dan ontsnap je aan deze belastingsverhogingen. Rijd je met een leasing wagen? Dan zijn er specifieke regels van toepassing.

Wat is de BIV?

De BIV, soms ook wel inschrijftaks genoemd, is een eenmalige belasting die wordt geheven op het moment van registratie van een nieuw of tweedehands voertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) en dient betaald te worden vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg.

Wil je weten wat het exacte tarief van de verhoogde BIV-inschrijfbelasting is voor jou (nieuwe) voertuig?
Onze A&M Group sales advisors kunnen je hier mee helpen of bereken het simpel zelf op de website van de Vlaamse Overheid.

Het is belangrijk op te merken dat deze verhoging alleen van toepassing zal zijn op nieuwe voertuigregistraties vanaf 1 juli. Bestaande voertuigen die vóór deze datum zijn geregistreerd, zullen niet worden beïnvloed door de verhoging van de BIV-inschrijfbelasting.

Wil je dus nog geld besparen?

Raadpleeg onze uitgebreide stock aan nieuwe en tweehandswagens.
Wie weet rijd jij voor 1 juli nog met een voordelige inschrijftaks naar buiten?

Ook de Vlaamse Verkeersbelasting stijgt met 5,2 procent.

Van zodra een voertuig ingeschreven is bij het DIV, betaal je, afhankelijk van je type voertuig, ook een jaarlijkse verkeersbelasting. Ook hier zijn elektrische en waterstofvoertuigen uitgesloten van de belastingsverplichting, voor een volledig overzicht van vrijstellingen kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Je moet, als particulier, zelf geen aangifte doen van jouw nieuwe bolide, dit verloopt automatisch van zodra jouw voertuig is ingeschreven.
Schrijf je dus jouw wagen nog in vóór 1 juli? Dan geniet je nog van het huidige belastingstarief.
Gaat het over bepaalde types bedrijfwagen of voertuigen met specifieke aard, dan gelden er andere regels.

Jaarlijks aanslagbiljet.

Jaarlijks ontvang je van de Vlaamse Belastingsdienst een aanslagbiljet zolang jouw voertuig blijft ingeschreven. Van zodra je jouw nummerplaat laat schrappen bij het DIV, stop je ook met het betalen de verkeersbelasting. Eventuele terugbetaling van resterende maanden worden automatisch verrekend via de belastingsdienst.

Wil jij weten welk tarief van belasting je dient te betalen vanaf 1 juli?

Dat hangt af van het gebruik van het voertuig (personenauto’s, dubbel gebruik of minibussen) en het aantal fiscale PK. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de CO2-uitstoot, de euronorm en de brandstofsoort. Wil jij een inschatting van jouw jaarlijkse verkeersbelasting kennen? Bereken het via deze simulatietool van de Vlaamse Belastingsdienst.

Let wel op: de aanslagperiode start vanaf de eerste dag van de maand van inschrijving en is steeds per volledige maand verschuldigd.

Het is altijd verstandig om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en aankondigingen met betrekking tot belastingwijzigingen en andere regelgeving met betrekking tot voertuigregistratie. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je weloverwogen beslissingen nemen. Blijf dus zeker deze pagina volgen en vermijd onaangename verrassingen.