Skip to main content

Goed nieuws voor alle liefhebbers van elektrische wagens en milieubewuste chauffeurs in Vlaanderen! De Vlaamse regering heeft besloten om vanaf januari 2024 een nieuwe premie voor elektrische wagens in te voeren. Een premie van maar liefst 5.000 euro voor de aankoop van een elektrische wagen met een aankoopprijs van minder dan 40.000 euro, inclusief btw. Dit is een geweldige stimulans om de overgang naar duurzame mobiliteit te bevorderen en de luchtkwaliteit in België te verbeteren.

Vlaamse premie voor particulieren

Het voorstel, dat werd voorgesteld door niemand minder dan minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, werd met open armen ontvangen tijdens de begrotingsopmaak voor 2024. Deze maatregel is bedoeld om particulieren, maar ook vzw’s en aanbieders van deelmobiliteit te helpen bij de aanschaf van elektrische voertuigen. Met de nieuwe premie wordt het aanzienlijk betaalbaarder om de overstap te maken naar een elektrische auto, zowel nieuw als occasie.

Deze opmerkelijke stimulans voor elektrische auto’s zal de Vlaamse begroting naar verwachting 20 miljoen euro kosten in het komende jaar. Maar dit is een investering in een schonere toekomst en een duidelijke boodschap van de regering om de transitie naar elektrische mobiliteit binnen Vlaanderen te versnellen.

Wat deze regeling extra aantrekkelijk maakt, is dat deze premie de komende jaren van toepassing blijft. In 2024 ontvangt iedereen die een gloednieuwe elektrische auto koopt maar liefst 5.000 euro als stimulans. In 2025 daalt dit bedrag naar 4.000 euro en in 2026 naar 3.000 euro. Op dit moment (11 oktober 2023) zijn er in Vlaanderen ongeveer 25 elektrische auto’s beschikbaar met een aankoopprijs van minder dan 40.000 euro. Dit omvat vooral compacte stadsauto’s zoals de MINI Cooper Electric.

Ook voor tweedehands

Voor liefhebbers van tweedehands elektrische auto’s is er ook goed nieuws, want in 2024 bedraagt de premie 3.000 euro, gevolgd door 2.500 euro in 2025 en 2.000 euro in 2026. Dit betekent dat de overgang naar elektrisch rijden niet alleen voordeliger wordt, maar ook geleidelijk en beheersbaar.

Tegelijkertijd hebben veel consumenten bezorgdheid geuit over de batterijen van tweedehands elektrische auto’s. Volgens experts is deze zorg echter onterecht. “Van de batterijen zien we nu dat die langer meegaan en hun capaciteit beter behouden dan oorspronkelijk werd gedacht”, zegt Gregor Coox, BU Director Volkswagen Group binnen A&M. “Dat blijkt uit de meeste onderzoeken.” Dit betekent dat tweedehands elektrische auto’s een duurzame keuze kunnen zijn, en dat de batterijen langer meegaan dan velen aanvankelijk dachten.

Een elektrische wagen is ook nog eens voordeliger in onderhoud

Daarnaast is een elektrische auto volgens Gregor goedkoper in onderhoud, een kostenpost die vaak groter wordt hoe ouder de wagen wordt. “Mensen hoeven zich helemaal geen zorgen te maken”, zegt de autokenner. “Een elektrische auto is even betrouwbaar als een auto met een verbrandingsmotor, want er zijn zelfs minder bewegende onderdelen.” Dit betekent dat elektrische auto’s niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook kostenbesparend op de lange termijn.

Maatregel naast de voordelige fiscaliteit voor bedrijfswagens

Dit initiatief komt op een cruciaal moment, aangezien elektrische auto’s steeds populairder worden op de Vlaamse wegen. Bedrijfsvloten schakelen in sneltempo over op elektrische voertuigen vanwege fiscale voordelen, maar de ondersteuning voor particuliere aanschaf is minstens zo belangrijk. Deze premie zal helpen om meer particulieren te overtuigen de overstap naar elektrische auto’s te maken.

En het milieu vaart er wel bij

Deze premie is niet alleen goed nieuws voor degenen die overwegen een elektrische auto te kopen, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor het milieu. Elektrische auto’s dragen bij aan een schonere lucht, verminderen geluidsoverlast en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.