Skip to main content

Koop je een tweedehands auto, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je geen rommel aanschaft. Fraude met kilometerstanden is een veelvoorkomend probleem en daarom is de Car-Pass in het leven geroepen. Op die manier probeert de Belgische overheid fraude met de kilometerteller zoveel mogelijk tegen te gaan. Bovendien worden er ook gegevens uitgewisseld met de Nederlandse RDW als het gaat om geïmporteerde auto’s. Wil je er zeker van zijn dat er niet met de kilometerstanden gesjoemeld is van de (tweedehands) auto waar jij je oog op hebt laten vallen? Lees dan zeker verder en krijg antwoord op de meest gestelde vragen als het gaat over de Car-Pass.

Wat is een Car-Pass en is het verplicht?

Iedere handelaar of particulier die een auto tweedehands verkoopt, is sinds 1 december 2006 verplicht om aan een koper een Car-Pass te overhandigen. Dit document bestaat uit een chronologisch document met daarop de kilometerstanden vermeld. Het document wordt afgeleverd door VZW Car-Pass en is er om geknoei met kilometerstanden tegen te gaan. Zowel de bevoegdheid als de controle van dit document zijn in handen van de Federale Overheidsdienst Economie. Verkoop jij je auto tweedehands aan een particulier? Dan mag de Car-Pass niet ouder zijn dan twee maanden.

Waar verkrijg ik dit?

Wil je een tweedehands auto verkopen? Dan moet je je auto aanbieden voor een specifieke technische keuring. Op jouw verzoek wordt er dan ook een Car-Pass verstrekt. De technische keuring is niet altijd noodzakelijk. Ben je maximaal twee maanden geleden voor een volledige technische keuring langs geweest, dan is een tweedehandskeuring voldoende om een Car-Pass af te geven. Uiteraard mag er geen zichtbaar defect worden waargenomen. Het is te allen tijde noodzakelijk om je auto voor te rijden, want zowel het chassisnummer als de kilometerstand worden opgenomen in de Car-Pass. Kort samengevat: een Car-Pass haal je dus bij een keuringscentrum.

Wat zijn de gevolgen van kilometerstand vervalsing?

Een auto met teruggedraaide kilometers is een probleem dat veel voorkomt. Daarom neemt de overheid strenge regels om fraude en vervalsing tegen te gaan. Alleen in Europa al liggen de kosten van kilometerfraude tussen de 7 en 8 miljard euro per jaar. Gemiddeld betaalt een koper 3.000 euro te veel voor een tweedehands voertuig als er gesjoemeld is met de kilometerteller. Dat is ook de reden waarom in België de Car-Pass is ingevoerd. Sinds de Belgische overheid informatie uitwisselt met het Nederlandse RDW, is kilometerfraude met geïmporteerde voertuigen sterk gedaald. In enkele maanden daalde het aantal fraudegevallen met maar liefst tweederde!

Wat als ik mijn wagen in het butienland aankoop?

Importeer je een auto uit Nederland? Dan wordt de kilometerstand opgevraagd bij de RDW. De RDW is een bestuursorgaan van de Nederlandse overheid. De opgevraagde kilometerstanden van de RDW worden vermeld op de Car-Pass. Wordt de auto uit een ander land naar België geïmporteerd? Dan wordt de kilometerstand door Car-Pass opgevraagd bij de autoconstructeur. Er is namelijk een centrale database waarin merkdealers uit binnen- en buitenland de kilometerstanden noteren. Op die manier is de kilometerstand van buitenlandse voertuigen door Car-Pass eenvoudig op te vragen.

Hoe lang is een Car-Pass geldig?

De Belgische wetgeving bepaalt dat een Car-Pass recent moet zijn als men een tweedehands auto verkoopt. Om die reden mag een Car-Pass niet ouder zijn dan twee maanden bij verkoop van het voertuig. Wil jij jouw auto verkopen? Doe dit dan met een document dat niet ouder is dan twee maanden. Koop je een tweedehands auto? Let er op dat de datum recent is. Op die manier bespaar jij jezelf flink wat ellende.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de Car-Pass zijn per 1 januari 2023 vastgesteld op 10,40 euro inclusief btw. Staan er minder dan 4 kilometerstanden op de kaart? Dan is het document gratis en hoef je geen nieuw exemplaar aan te vragen.

Hoe controleer ik de echtheid van een Car-Pass?

Vervalsing is soms lastig tegen te gaan, maar Car-Pass heeft allerlei maatregelen genomen om het risico op fraude te verkleinen. Namaak wordt voor fraudeurs lastig gemaakt, want de Car-Pass wordt gedrukt op speciaal papier. Twijfel je over de echtheid van een Car-Pass? Dan is er nog een andere manier om dit te controleren. Surf naar www.car-pass.be en voer aan de hand van het identificatienummer of de QR-code een controle uit. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Wanneer heb ik dit nodig?

Bij de verkoop van een lichte bestelwagen of tweedehands auto ben je als verkoper verplicht om een Car-Pass te overhandigen aan de verkopende partij. Daarbij doet het er niet toe of de verkoper een professionele handelaar, garage of particulier is. Er is slechts één uitzondering: is de koper een vakman, dan is een Car-Pass niet verplicht. Let op: verkoop je een auto tweedehands aan een buitenlandse privé persoon? Dan is een Car-Pass eveneens verplicht!

Welke rechten heb je als een Car-Pass ontbreekt?

Het is goed om te weten dat een Car-Pass verplicht bij aankoop van een tweedehands auto. Ontbreekt de Car-Pass bij aankoop? Dan heb je recht om de koopovereenkomst te ontbinden. Weigert de verkopende partij en moet je hiervoor de rechter inschakelen? Dan zal ook een rechter eisen dat de koopovereenkomst wordt ontbonden en dat je de aankoopsom keurig krijgt terugbetaald door de verkoper.

Tweedehands auto verkopen of kopen via A&M Group

Ben je op zoek naar een betrouwbaar tweedehands voertuig? Dan ben je bij A&M Group aan het juiste adres. Bij ons zijn honderden occasie voertuigen te koop inclusief Car-Pass. Op die manier heb jij altijd de garantie dat de kilometerstanden van een auto kloppen. Dit maakt het voor jou aantrekkelijk om via ons een testrit te boeken en een tweedehands voertuig aan te schaffen.

Heb je advies nodig bij je aankoop of wil je een vraag stellen aan een specialist? Schroom niet, maar neem contact met ons op. Wij staan je graag te woord.