Er wordt vaak gesproken over auto’s die op CNG rijden. Maar wat is CNG nu eigenlijk precies? CNG betekent Compressed Natural Gas. Dit is natuurlijk gas ofwel aardgas dat onder hoge druk gecomprimeerd of samengeperst is. Ditzelfde aardgas gebruik je bijvoorbeeld ook om je huis te verwarmen. Naast relevante informatie over wat CNG is, geven we je in dit blogbericht graag meer uitleg over zaken als waar je CNG kan tanken, hoe je CNG moet tanken en de voor- en nadelen van een CNG-wagen.
Voordelen van CNG?
Het gebruik van een CNG-wagen heeft een aantal voordelen. Zo is de uitstoot van een auto op aardgas een stuk schoner als de uitstoot van auto’s die op diesel of benzine rijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een voertuig op CNG tot maar liefst 90% minder stikstofoxiden uitstoot, 77% minder fijnstof en 16% minder CO2 of koolstofdioxide dan een auto die op diesel rijdt. Je ziet dus dat een voertuig op CNG een stuk minder vervuilend is. Daarnaast slijt de motor van je auto minder als je CNG gebruikt en is rijden op aardgas eveneens een stuk zuiniger.
Ook het tanken is een stuk goedkoper. Waar je bij een auto op benzine of diesel rond de 40 euro betaalt voor een volle tank, betaal je bij een CNG-wagen 15 euro bij een tankbeurt. Dit is een aanzienlijk verschil dat je absoluut zult merken in je portemonnee! Bovendien is een CNG-wagen tot de helft stiller als een voertuig op diesel of benzine. Dit komt door de gelijkmatige ontbranding van de motor.
Een ander pluspunt is dat een CNG-wagen een hogere actieradius heeft. Dit betekent dat je met een volle tank meer kilometers kunt afleggen zonder te hoeven tanken. Wat CNG ook aantrekkelijk maakt, is dat een CNG wagen tevens op biogas kan rijden. Biogas wordt verkregen door het vergisten van organisch afval, zoals gft-afval, mest of bijvoorbeeld hout. Rijden op biogas is ecologisch gezien dus een groot pluspunt.
Tot slot is er een ruim aanbod aan CNG-wagens van grote merken als Audi, Fiat, Volkswagen, Skoda, Seat en Toyota. En hiermee bedoelen we niet alleen personenwagens, maar ook bussen, trucks, bestelwagens en zelfs in de scheepvaart zie je dat CNG regelmatig gebruikt wordt.
Nadelen van CNG
Naast het brede scala aan voordelen dat rijden in een CNG-wagen biedt, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Om te beginnen zijn CNG-wagens duurder in aankoop dan voertuigen op benzine. De aanschafprijs van een CNG-wagen ligt dichter bij de aankoopprijs van een dieselauto. Ook betaal je meer wegenbelasting.
Wil je geen CNG-wagen aanschaffen, dan heb je tevens de mogelijkheid om een gastank te laten inbouwen. Dit kan bij bijna alle benzineauto’s. Voor dieselmodellen is dit eveneens mogelijk, maar zal er een duurder prijskaartje aan hangen, aangezien er het een en ander aan de motor veranderd moet worden. Kies je ervoor om de tank in te laten bouwen in een benzineauto, dan zal je dit tussen de 3.000 en 5.000 euro kosten. Als je rekent dat je gemiddeld 25.000 kilometer per jaar rijdt, dan heb je dat bedrag binnen drie jaar terugverdiend.
Een ander minpunt is dat CNG nog lang niet overal te krijgen is in België. Er wordt wel hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat er op korte termijn een aantal tankstations bijkomen waar je CNG kunt tanken.
Wat is het verschil tussen CNG & LPG?
Naast CNG wordt er ook veel gesproken over LPG. Klanten vragen ons vaak wat nu eigenlijk het onderscheid is tussen CNG en LPG, ofwel: wat is CNG en wat is LGP? Zoals we al eerder vertelden, is CNG een samengeperst aardgas dat met name uit methaan bestaat. LPG betekent Liquified Petroleum Gas en is een mengsel van de gassen butaan en propaan. Dit mengsel ontstaat als restproduct bij de raffinage van ruwe olie.
Bij LPG-wagens zie je dat de gastank vaak achteraf wordt ingebouwd in de kofferruimte. De afgelopen jaren is gebleken dat zich regelmatig storingen voordeden. Bovendien waren er problemen met de garantie. Deze vervalt namelijk als je het voertuig laat ombouwen. Bij CNG-wagens zien we juist dat de auto’s vanuit de fabriek met gastank geleverd worden. Hierdoor behoud je de garantie, wat natuurlijk een gunstig aspect is, mocht zich later een probleem voordoen.
Verder zie je bij CNG-wagens dat de gasflessen in de vloerplaat van de auto worden geplaatst en niet in de kofferruimte, zoals bij LPG-wagens. Het pluspunt hierbij is dat er bij de CNG wagen praktisch geen ruimte verloren gaat in de kofferbak.
Een laatste verschil is dat CNG-wagens mogen parkeren in ondergrondse parkeergarages en LPG-wagens niet. De reden hiervoor is dat voor CNG-wagens geldt dat het gas dat vrijkomt lichter is dan lucht. Het gevolg hiervan is dat het opstijgt bij de uitstoot, waardoor het veel veiliger is. LPG is zwaarder dan lucht en stijgt niet op, maar blijft laag hangen, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende is. LPG-wagens zijn dan ook niet toegestaan in ondergrondse parkeergarages.
Nu duidelijk is wat de voornaamste verschillen zijn tussen beide soorten voertuigen willen we je hieronder graag meer vertellen over waar je CNG kan tanken.
Waar CNG tanken?
Als je overweegt een CNG-wagen aan te schaffen, is een essentiële vraag natuurlijk waar je CNG kan tanken. In de afgelopen jaren zijn er in ons land veel CNG-tankstations bijgekomen. Het totale aantal staat op 145 en wordt momenteel nog uitgebreid. Doordat zoveel mensen een CNG-wagen willen aanschaffen, zullen er ongetwijfeld nog meer tankstations komen waar je CNG kunt tanken. Op dit moment kun je onder andere bij Dats24 in Vlaanderen aardgas tanken. In Wallonië zijn er CNG-tankstations in bijvoorbeeld Henegouwen en Waals-Brabant te vinden. Tankstations als Shell, Q8, Total en Esso bieden ook steeds vaker aardgas aan. Wil je graag precies weten waar de tankstations zich bevinden en waar nog nieuwe tankstations gebouwd zullen worden? Kijk dan even online. Er bestaan verschillende sites en apps waar je kunt nakijken of er al dan niet een CNG-tankstation in jouw buurt is. Nu je weet bij welke tankstations CNG beschikbaar is, dient zich de volgende kwestie aan, namelijk; hoe CNG tanken?
Hoe CNG tanken?
De manier van hoe CNG tanken, lijkt heel erg op de wijze waarop je normaal gesproken tankt met een auto op benzine of diesel. De slang, het pistool en de vulzuil werken hetzelfde, maar verschillen alleen qua uiterlijk enigszins. Als je gaat tanken, plaats je het vulpistool in de tank en vervolgens hoef je alleen de hendel in te drukken. De tank vult zich dan vervolgens vanzelf. Het tanken van CNG duurt nagenoeg even lang als wanneer je benzine of diesel zou tanken.
Hoe gaat de keuring van een CNG-wagen in zijn werk?
Als je je auto laat keuren, moet je naast de standaardkeuring een CNG-keuring laten doen voor je auto. Er vindt tijdens deze CNG-keuring een controle van de gasdichtheid plaats. Ook moet je ervoor zorgen dat de aardgastank van je auto elke vier jaar wordt nagekeken. Er zijn steeds meer erkende controleurs die dit voor je kunnen doen. We hopen dat we in deze blog alle belangrijke onderwerpen als wat is CNG, waar CNG tanken en hoe CNG tanken voldoende hebben toegelicht, zodat je een duidelijker beeld hebt van wat een CNG-wagen is en wat de voor- en nadelen zijn. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!