Skip to main content

Om de algemene luchtkwaliteit van België te verbeteren, voeren steeds meer grote steden de de lage emissie zone of LEZ in. Een lage emissiezone is een gebied waar de meest vervuilende wagens niet meer mogen rijden.

Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met de steeds strengere regels die worden ingevoerd en zo een boete vermijdt. Benieuwd welke wagens tot de lage emissiezone mogen treden? Waar de lage emissiezone van Brussel en Antwerpen ligt? Waar we nieuwe lage emissiezones mogen verwachten? Lees dan zeker verder.

Wat is de euronorm?

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels omtrent LEZ’s verstrengd en mogen in Antwerpen en Brussel nog minder vervuilende wagens binnen. Maar wat is nu juist een vervuilende wagen? De toegangsvoorwaarden zijn strenger voor dieselwagens dan voor wagens die rijden op benzine, aardgas of LPG. Dieselwagens stoten namelijk meer roet en fijnstof uit.

Elke wagen krijgt een beoordeling op vlak van vervuiling, namelijk de euronorm. De euronorm van een voertuig bepaalt of het nog binnen mag in een lage emissiezone of niet. De euronorm is een Europese milieustandaard die ontwikkeld is om auto’s op een eerlijke manier te gaan scoren. Hoe hoger de score, hoe minder de wagen uitstoot.

Categorieën wagens onderheven aan de lage emissiezones

De regels omtrent de lage emissiezones geleden enkel voor voertuigen van de categorieën M, N & T die op benzine, diesel of aardgas rijden. Volgende wagens vallen onder die regelgeving:

  • Personenwagens (categorie M1)
  • Bestelwagen (categorie N1)
  • Kampeerwagen (categorie M1, M2 of M3)
  • Bussen (categorie M2 of M3)
  • Vrachtwagens (categorie N2 of N3)
  • Landbouw of bosbouwvoertuigen (categorie T)

Met andere woorden: voertuigen die niet onder deze categorieën vallen, hoeven zich geen zorgen te maken om de LEZ’s en mogen gewoon binnen.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor de lage emissiezone?

Momenteel zijn alle euronorm 5- & 6-wagens toegelaten in zowel Antwerpen als Brussel. Voor benzine, aardgas en LPG wagens mag dat zelfs gaan tot euronorm 2. Deze regels gelden immers maar tot 2024, daarna zal de euronorm kaart herbekeken worden en strengere regelgevingen worden vastgelegd.

Let op: Doe zeker altijd de lage emissiezone-zelftest op de mobiliteitswebsite van Antwerpen en Brussel. Zo ben je zeker of je jouw voertuig moet registreren en of je zeker binnen mag in de lage emissiezone. Heb je een Belgische of Nederlandse nummerplaat en komt uit de check tool een positief antwoord? Dan moet je niets doen, jouw voertuig mag automatisch binnen. Bron schema: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez/check-uw-voertuig/toelatingsvoorwaarden-vanaf-1-1-2020#huidige-lez-regels

Hoe betaal je toegang tot de lage emissiezone Antwerpen/Brussel?

Na het uitvoeren van de zelfcheck weet je of jouw voertuig in aanmerking komt om tegen betaling de lage emissiezone te betreden. Indien je vergeten bent jouw wagen op voorhand te registreren of per ongeluk in een lage emissiezone rijdt, mag je tot de dag erna een LEZ-dagpas aankopen. Zo vermijd je een boete en mag je tot aan de einddatum vrij rondrijden in de lage emissiezone. Betalingen kunnen voor een week, een maand, vier maanden of een jaar, afhankelijk van hoe lang je in de lage emissiezone moet zijn. De prijzen verschillen voor personenauto’s of vrachtwagens.

Waar moet je de lage emissiezone van Brussel en Antwerpen betalen? Het betalen van de lage emissiezone of LEZ kan gemakkelijk via de mobiliteitswebsite van Antwerpen en Brussel. Daar vind je eveneens de zelfcheck om misverstanden te voorkomen. Het betalingsplatform is makkelijk te gebruiken en wordt automatisch verwerkt zonder tussenkomst van een gemeentebediende. Zo kan je snel en met weinig moeite de lage emissiezone betreden indien jouw wagen te vervuilend zou zijn.

Waar liggen de lage emissiezones van België?

Waar ligt de lage emissiezone Brussel?

De lage emissiezone Brussel is van kracht voor het hele Brussels Hoofdstedelijk gewest. Er zijn een tal van parkings gelegen op de rand van de lage emissiezone. Zo kan je jouw wagen parkeren en overstappen op het openbaar vervoer. Bron afbeelding: https://www.hln.be/brussel/dieselwagens-met-euronorm-3-vanaf-2020-niet-meer-welkom-in-brussel~a4117b95/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Waar ligt de lage emissiezone Antwerpen?

De lage emissiezone Antwerpen bevindt zich in het centrum van Antwerpen en Linkeroever. Ook daar worden parkings voorzien om jouw wagen achter te laten en over te stappen op het openbare vervoer. Bron afbeelding: https://www.standaard.be/cnt/dmf20170131_02704926

Waar ligt de lage emissiezone Gent?

De lage emissiezone Gent bevindt zich in de binnenstad of het gebied binnen de R40. Ook daar worden parkings voorzien om jouw wagen achter te laten en over te stappen op het openbare vervoer. Bron afbeelding: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190416_04334151

Lage emissiezone Wallonië?

Voor de verkiezingen van 2024 verandert er niets voor het wegverkeer in Wallonië. Als er niets verandert met de nieuwe regering, zal de kalender er zoals hieronder uitzien:

  • Euro 0, 1,2 en 3 in 2025
  • Euro 4 in 2026
  • Euro 5-diesel in 2028
  • Euro 6-diesel (behalve 6d-Temp en 6d) in 2030