Heb je een andere wagen op het oog en wil je het voertuig zo spoedig mogelijk aanschaffen? Vooraleer je in België met de auto de weg op mag, is het belangrijk om het voertuig in te schrijven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen). Dit geldt voor ieder motorrijtuig met een gewicht van 750 kilo of meer. Naast een groene kaart en nummerplaat heb je ook een inschrijvingsbewijs auto nodig. Wat is dit voor bewijs, hoe werkt de inschrijving auto, welke kosten zijn er aan verbonden en wat doe je als je het inschrijvingsbewijs auto kwijtraakt? Bij A&M Group vertellen we je er alles over!
Wat is een inschrijvingsbewijs auto?
Het inschrijvingsbewijs auto – ook wel een kentekenbewijs genoemd – is een grijs- en geelkleurig document die je gebruikt om je auto in te schrijven bij de DIV. Met dit document toon je aan dat het voertuig daadwerkelijk is ingeschreven. Het is belangrijk dat je over dit attest beschikt voordat je met de wagen de openbare weg opgaat. Doe je dit niet, dan riskeer je strafrechtelijke gevolgen. De boetes zijn niet mals en daarom kan je er maar beter zorgen dat de papieren van je nieuwe auto in orde zijn.
Waartoe dient een inschrijvingsbewijs auto?
Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs is dus het bewijs dat je auto staat ingeschreven bij de DIV en dat je er om die reden mee op de openbare weg mag rijden. Het inschrijvingsbewijs auto bestaat uit twee delen: een deel dat je in de wagen bewaart en een deel dat je thuis opbergt. Eigenlijk kan je het kentekenbewijs ook wel zien als de identiteitskaart van de wagen. Er staan namelijk allerlei belangrijke gegevens op het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs auto: het chassisnummer, het type voertuig, het kenteken en de naam en het adres van jou als eigenaar.
Hoe werkt het?
De inschrijving auto is dus cruciaal om met de auto de weg op te kunnen. Wil je een nieuwe auto kopen, dan ontvang je van de garagehouder of de particuliere verkoper een roze aanvraagformulier om het voertuig in te schrijven. Dit formulier heb je nodig om de auto te kunnen verzekeren. Je verzekeraar handelt de aanvraag af en zorgt ervoor dat je auto (online) wordt ingeschreven bij de DIV. Let er wel op dat dit roze aanvraagformulier slechts twee maanden geldig is. Is deze termijn voorbij, dan moet je de aanvraag tegen betaling verlengen. Het inschrijvingsbewijs auto en de nummerplaat heb je binnen uiterlijk twee werkdagen in huis. Overigens is het inschrijvingsbewijs auto of kentekenbewijs ook aan te vragen bij de technische controle of rechtstreeks bij de DIV.
Wanneer is een inschrijving auto nodig?
Een inschrijving auto of inschrijvingsbewijs auto is noodzakelijk voor alle motorvoertuigen met een gewicht van 750 kilo of meer waarmee je op de openbare weg wilt rijden. Woon je in België? Dan heb je het inschrijvingsbewijs auto dus nodig voor een gewone wagen, een motor, een lichte vrachtwagen of vrachtwagen. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden in je zoektocht naar een andere of nieuwe wagen.
Waar kan je een inschrijvingsbewijs auto aanvragen?
Het inschrijvingsbewijs auto of kentekenbewijs is aan te vragen op vier verschillende manieren. A&M Group zet de opties voor je op een rij:
- Bij een dealer of particuliere verkoper.
- Bij een technische keuring.
- Rechtstreeks via de DIV.
- Bij je verzekeringsmaatschappij.
Stuur je het formulier voor het inschrijvingsbewijs auto zelf op naar de DIV? Houd dan rekening met een langere wachttijd. De snelste manier is om het te regelen via de dealer of verzekeringsmaatschappij. Tegenwoordig wordt de aanvraag bijna altijd online gedaan en ben je dus verzekerd van een snelle afgifte van het kentekenbewijs door de postbode.
Wat doe je bij verlies van inschrijvingsbewijs auto?
Het is belangrijk om de inschrijving auto goed te regelen. Wat doe je als je het inschrijvingsbewijs auto kwijtraakt of wanneer het beschadigd is? Bij verlies of diefstal van het document kan je een duplicaat van je inschrijvingsbewijs aanvragen. Wel kost dit je 26 euro en daarnaast moet je aangifte doen bij de politie van verlies of diefstal. Is het inschrijvingsbewijs auto beschadigd? Voeg dan het beschadigde exemplaar toe bij het indienen van de aanvraag. Plak er ook een sticker van je verzekeraar op om aan te tonen dat de wagen ook daadwerkelijk verzekerd is.
Wat zijn de kosten voor een kentekenbewijs?
De levering van de nummerplaat kost je 30 euro en de kosten voor een inschrijvingsbewijs auto bedragen 26 euro. Deze bedragen betaal je direct aan bpost na aflevering van de nummerplaat en het kentekenbewijs. Het is mogelijk om het inschrijvingsbewijs auto en de nummerplaat sneller te ontvangen. Dit kost je 80 euro extra. Ben je niet thuis bij aflevering? Dan zijn de stukken nog 15 dagen beschikbaar op een postkantoor of postpunt.
Wat doe je als er na afgifte van het kentekenbewijs iets niet klopt?
Heb je de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs auto ontvangen en kom je tot de ontdekking dat er fouten zijn gemaakt? Neem dan contact op met het callcenter van DIV om de fouten door te geven. Doe dit het liefst zo spoedig mogelijk om eventuele problemen tijdig te voorkomen. Let op: het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen en die zijn allebei belangrijk. Je hebt de delen nodig om de wagen bijvoorbeeld opnieuw in te schrijven of bij verkoop van de auto.
Op zoek naar een andere auto? A&M Group helpt je graag op weg!
Wil je dolgraag een ander voertuig en heb je nog geen idee welke wagen je voorkeur geniet? Dan nodigen we je uit om langs te komen bij een van onze vestigingen. Wij hebben zowel nieuwe als tweedehands wagens in de aanbieding en het is altijd mogelijk om een proefrit te maken. Bovendien kunnen wij je helpen bij de aanvraag voor een inschrijvingsbewijs auto. Bij A&M Group koop je dus niet alleen een andere of nieuwe auto, ook krijg je een uitstekende service als het gaat om het kentekenbewijs. Kortom: kom langs of maak een afspraak en neem een kijkje bij de verschillende merken en modellen wagens van A&M Group.