Skip to main content

In 2024 ondergaat de wereld van elektrisch rijden in België een ingrijpende verandering: het wordt mogelijk om direct met een bankkaart aan nieuwe (snel)laadpalen te betalen. Deze veelbelovende ontwikkeling belooft niet alleen een gebruiksvriendelijkere ervaring voor elektrische autobezitters, maar markeert ook een stap in de richting van gestandaardiseerde betaalmethoden aan laadinfrastructuur. In dit artikel duiken we dieper in op deze opmerkelijke verschuiving en wat het betekent voor de toekomst van elektrisch rijden in België.

Gemak voor de gebruiker

Een van de meest opvallende veranderingen die in 2024 wordt verwacht, is het geleidelijk aan, afscheid nemen van verschillende laadpassen. Volgens recente berichten zal het mogelijk zijn om direct met een bankkaart aan (snel)laadpalen, van minstens 50 kW, te betalen. Dit betekent dat elektrische autobezitters niet langer verschillende laadpassen hoeven te beheren, waardoor de oplaadervaring vereenvoudigd wordt. De overstap naar betaalkaarten maakt het niet alleen gemakkelijker voor bestaande elektrische rijders, maar kan ook drempelverlagend werken voor potentiële elektrische autobezitters.

Let wel op: de kans op een prijsstijging of hogere prijs als je betaalt met een bankkaart is reëel. Beheerders van laadpassen kunnen er namelijk voor kiezen om een korting toe te kennen op het gebruik van de laadpas. Een belangrijke regel die je hier voor behoudt, is dat beheerders van laadpalen vanaf 2027 eveneens op elke laadpaal een duidelijke prijsvermelding moeten zetten van het tarief per kWh.

Europese standaard in 2027: Een grote stap voorwaarts

Naast de nationale veranderingen wijst een bredere blik op de toekomst op een Europese standaardisatie. Volgens rapporten moeten alle Europese laadpalen tegen 2027 geschikt zijn voor betalingen met bankkaarten. Dit initiatief heeft als doel om een uniform systeem te creëren dat reizen met elektrische voertuigen binnen Europa vergemakkelijkt. Het is een stap in de richting van een meer geïntegreerd en gestroomlijnd ecosysteem voor elektrisch rijden.

België als pionier: overgangsjaar in 2024

België positioneert zich als pionier in deze verschuiving naar betalen met bankkaart aan laadpalen. 2024 wordt beschouwd als een overgangsjaar waarin elektrische autobezitters de mogelijkheid hebben om zowel met laadpassen als met bankkaarten te betalen. Deze overgangsfase biedt niet alleen de nodige flexibiliteit maar stelt ook de industrie en gebruikers in staat zich aan te passen aan de nieuwe standaard.

Uitdagingen en kansen in de overgangsfase

Hoewel deze verandering tal van voordelen met zich meebrengt, zijn er ook uitdagingen en kansen verbonden aan de overgangsfase. Het is noodzakelijk om de industrie, dienstverleners en gebruikers goed te informeren over deze overgang. Dit om eventuele obstakels te overwinnen en te zorgen voor een soepele implementatie. Belangrijk hierbij is het uitwerken van een duidelijke (fiscale) wetgeving voor gebruikers van bedrijfswagens. Iets waar we jou vanuit A&M Group ook meer zullen toelichten in de toekomst.

Conclusie: De toekomst van elektrisch rijden in België

De introductie van betalen met bankkaart aan laadpalen in 2024 markeert een cruciale stap voorwaarts in de evolutie van elektrisch rijden in België. Het mogelijke einde van laadpassen en de beweging naar een Europese standaard in 2027 beloven meer uniformiteit en gemak voor elektrische autobezitters. De industrie en gebruikers zullen moeten samenwerken om de uitdagingen van de overgangsfase aan te pakken. Desalniettemin luidt deze ontwikkeling een nieuwe era in waarin elektrisch rijden niet alleen duurzamer is, maar ook gebruiksvriendelijker dan ooit tevoren. Blijf op de hoogte voor verdere updates en om te ontdekken hoe deze verandering de elektrische mobiliteit in België zal vormgeven.

Ben jij ook op zoek naar een elektrische wagen? Bij A&M Group bieden we je een ruime keuze aan merken. Zet nu de stap naar een groene toekomst en geniet tijdelijk van een premie van de Vlaamse overheid op jouw nieuwe of tweedehands EV.